Andreas Treichl Orbán Viktort is élesen bírálja.sabban.

Az Erste-vezér szerint ostoba dolog volt a devizahitel

 

Az volt az ostobaság, hogy Orbán 2001-es menekülttörvénye a forint lebegtetési sávjának kiszélesítésével és az “inflációkövető kamatpolitikával”

Olyan magas kamatszintet tartósított, ami miatt a lakosság túlnyomó része számára a forinthitelek megfizethetetlenné váltak.

És persze még nagyobb ostobaság volt, hogy az Orbán utáni szoci kormányok nem változtattak ezen a rendkívül káros jegybank törvényen.

Ha a forint irreálisan magas jegybanki alapkamata nem kényszerítette volna az embereket a devizahitelekre, akkor sohasem fordulhatott volna elő az, hogy a tájékozatlan emberek tömegesen mennek tönkre a devizahitelek miatt.

Minden persze cseppet sem csökkenti a bankok felelősségét, akik a törlesztőrészlet és a felszámított kamat jogsértő emelésével tömegesen lehetetlenítették el az adósokat.

 

“Európában egyedülállóként nem csak a 2008-as pénzügyi válságot élte túl egy nagybank élén Andreas Treichl, a bécsi központú Erste csoport vezetője, de például a közép-európai devizahitel válságot is. A szakember 21 éve áll az intézmény élén, ez rekord Európában, de talán a világon is – írja a Financial Times.

Ennek fényében érthető, hogy Treichl igen önkritikus hangvételű interjút adott a lapnak. Egyik legnagyobb hibájaként éppen azt említi, hogy nem látta meg a kockázatot a 2008-as válságért felelőssé tett amerikai subprime jelzálogpiaci termékekben. Márpedig a 2008-as összeomlást követő recesszió az Erste eredményét is aláásta, és az osztrák állam 2,7 milliárd eurónyi részesedéssel segítette ki a bankot – bár Treichl azt állítja, talált volna más befektetőt is a bank.

Az Erste kelet-közép-európai régió legnagyobb bankcsoportjaként meg tudta őrizni piacát a válság idején is, ám a devizahitelek ügye megtépázta a róla alkotott képet – jegyzi meg a lap.

“Mindenki tudta, hogy ostobaság volt, utólag, igen, valóban rossz volt”

fogalmazott az interjúban a devizahitelekről a bankelnök, aki ugyanakkor azzal mentegetőzött, hogy a termékek iránt megvolt a kereslet és a fogyasztók is profitáltak belőle. Ráadásul ott, ahol ilyen konstrukció nem létezett – például Romániában – veszített az Erste piaci részesedéséből emiatt.

Treichl kritikusan beszélt a magyar állammal kötött megállapodásról is. Orbán Viktor „ügyesen kihasználta gyenge pozíciónkat  és egy csomó pénzt kivett a zsebünkből” – mondta az elnök, aki szerint a „magyarországi nehézségekhez” köthető költségeik meghaladták az 500 millió eurót.

(Financial Times)

Szólj hozzá!