Orbán 32 milliós repülő útja

2002-02-21

 

Képtalálat a következőre: „Orbán 2002 Bostoni útja”

Orbán Viktort tiszteletbeli doktorrá avatták a Boston melletti Tufts Egyetem jogi és diplomáciai akadémiáján, a Fletcher Schoolban. Ez az út több mint 32 millió forintjába került a magyar adófizetőknek. Orbán Viktor egy svájci cégtől bérelt, 15 személyes különgéppel utazott Bostonba. A Miniszterelnöki Hivatalban azt közölték, hogy a magángépre azért volt szükség, mert túlságosan feszesnek tartották a kormányfő programját, és nincs közvetlen járat Budapest és Boston között. Orbán Viktor pedig haza akart érni a másnapi kormányülésre. Az állami protokoll minden lehetséges változatot megvizsgált, és a kapott három ajánlatból a legolcsóbbat választotta ki – hangsúlyozta Borókai Gábor kormányszóvivő. 
Orbán Viktort tiszteletbeli doktorrá avatták a Boston melletti Tufts Egyetem jogi és diplomáciai akadémiáján, a Fletcher Schoolban. Ez az út több mint 32 millió forintjába került a magyar adófizetőknek. Orbán Viktor egy svájci cégtől bérelt, 15 személyes különgéppel utazott Bostonba. A Miniszterelnöki Hivatalban azt közölték, hogy a magángépre azért volt szükség, mert túlságosan feszesnek tartották a kormányfő programját, és nincs közvetlen járat Budapest és Boston között. Orbán Viktor pedig haza akart érni a másnapi kormányülésre. Az állami protokoll minden lehetséges változatot megvizsgált, és a kapott három ajánlatból a legolcsóbbat választotta ki – hangsúlyozta Borókai Gábor kormányszóvivő. Elmondta azt is, sajnálatosnak tartja, hogy a magyar kormánynak nincs saját repülőgépe, nem úgy, mint a környező országokban. Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes szerint Orbán Viktor miniszterelnök bostoni utazásának módja nem volt sem morálisan, sem racionálisan elfogadható, és az ezzel összefüggésben felmerülő felelősséget mindenképpen tisztázni kell. Keller véleménye szerint a miniszterelnök utazása magáncélokat szolgált, amellyel Orbán Viktor ‘egyre inkább megteremti azt a dzsentrivilágot, amelytől a magyar társadalom irtózik’. Keller szerint az utazás ellenértékét a Fidesznek meg kell térítenie a költségvetés részére.

Hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt az ügyészséghez fordul az SZDSZ Orbán Viktor bostoni útjával összefüggésben. Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő szerint a különgép-bérléssel megszegték azt az 1999-ben született kormányrendeletet, amely szerint ha ‘az állami protokoll feladatok teljesítése körében az utaztatáshoz külön repülőgép igénybevétele szükséges, a beszerzést a Malév Rt.-vel kell lebonyolítani’. Az, hogy az ország miniszterelnöke díszdoktor lett, nem magánút – cáfolta a vádakat Borókai Gábor kormányszóvivő. Az Egyesült Államokban nem adogatnak nyakra-főre díszdoktori címeket. Mint az a díszdoktori cím laudációjában is szerepel, ez a gesztus annak a teljesítménynek is szól, melyet az ország a demokratikus átalakulása érdekében kifejtett. Az országnak szól hát, de Orbán személyén keresztül: személyes döntései alapján adományozták neki ezt a címet. Arra a sajtóban megjelent számonkérésre, hogy miért nem fogadta Orbán Viktort az amerikai elnök, Borókai az egyszeri püspök esetét hozta fel, aki a faluba érkezik, s nem harangoznak. Az emberek találgatni kezdik, miért nem szól a harang, százféle történetet is kitalálnak erre. Pedig csak egy oka van: nincs harang. Nos, Budapest nem kezdeményezte, hogy Orbánt egynapos látogatása idején fogadja az amerikai elnök – fűzte hozzá Borókai.

politicalcapital

Szólj hozzá!