Ki a migráncs magyarok?

Képtalálat a következőre: „MINDEN HUSZADIK LAKÁS KÜLFÖLDIEKÉ”

 

A kínai, a német és román állampolgárok egyaránt ezret meghaladó számban vásároltak lakást, ám míg a jellemzően idősebb németek inkább vidéken, addig a fiatalabb kínaiak a fővárosban vásároltak ingatlant.

Budapesten az összes eladott lakás 8,8 százaléka került külföldi tulajdonba, ezek átlagos 36,3 millió forintos értéke nagymértékben meghaladta a magyar vevőkre jellemző 23,4 millió forintot. A külföldiek a legtöbb lakást a VI., a VII. és a VIII. kerületben vették meg, míg részesedésük az V. kerületben lett a legmagasabb, ahol az általuk kötött 257 adásvétel a kerület lakásforgalmának egyharmadát tette ki. Tíz százalék fölötti volt a külföldi vevők aránya az említettek mellett az I., a II. és a IX. kerületben is.

A vidéken lakást vásárló külföldiek főként az ország középső és nyugati területein vettek ingatlant. Népszerű Somogy és Zala megye, de Győr-Moson-Sopron megyében is a szerződések 8 százalékát külföldiek kötötték. Hasonló nagyságrendű, 400 fölötti vásárlást regisztráltak Pest megyében is, azonban itt ez jóval kisebb, 2,5 százalékos piaci részesedést jelent.

Az ingatlant vásárló külföldiek nagy része azonban nem újonnan érkezik az országba: a szerződéskötések szerint inkább a már több éve itt élők adják vásárlásra a fejüket.

Forrás: hvg

Szólj hozzá!