Letelepedési mutyi

Vera Jourová a Die Welt című német lapnak elmondta, hogy egyre több tagország ad állampolgárságot harmadik országokból származó embereknek jelentős összegű befektetésekért cserébe, a bizottság pedig „nagy aggodalommal“ szemléli az ilyen, úgynevezett arany útlevelek számának növekedését.

Brüsszel megítélése szerint olyan személyek is állampolgársághoz jutnak, akiknek nincs igazi kapcsolatuk az adott országgal, és a bizottság elvárásával szemben nem is élnek ott legalább egy évig.
„Az állampolgárság megadása komoly biztonsági kockázatot is jelent, mert a kedvezményezettek megszerzik az EU polgárainak járó valamennyi jogot és szabadon mozoghatnak az egész EU-ban“ – fejtette ki az uniós biztos, hangsúlyozva: „Nem akarunk trójai falovakat az EU-ban“.
Az állampolgársági ügyek ugyan a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak, de „ha egy EU-tagállam megnyitja a kapuit egy harmadik ország polgárai előtt, akkor az egész EU felé megnyílnak a zsilipek, és ez már ránk is tartozik, mert az Európai Bizottság is felelős az EU biztonságáért“ – mondta a cseh politikus.

A bizottság minden egyes érintett tagállam gyakorlatát részletesen megvizsgálja, majd jelentést készít a problémákról, és az eddiginél szigorúbb irányelveket dolgoz ki – tette hozzá Vera Jourova.
Emlékezetes, Magyarországon is hasonlóan működött a letelepedési kötvényprogram 2013 és 2017 között. Ezen a rendszeren a magyar állam összesen 8,7 milliárd forintot bukhatott, viszont nagyot szakítottak rajta a Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz köthető üzleti körök. Ráadásul – ahogy az uniós biztos is kifogásolta – komoly bűncselekmények gyanúsítottjai, és már elítélt külföldi állampolgárok is vásároltak így maguknak magyar, azaz uniós állampolgárságot.

MN

 

Képtalálat a következőre: „Habony Rogán”

Szólj hozzá!