Nagyott esett a forint Kósa szavai után

Képtalálat a következőre: „nem kell félni a devizahiteltől”

 

Hát kérem, szépen ezt nevezik bennfentes információval való kereskedelemnek  és azzal való visszaélésnek. Ezt egy normális jogállamban  keményen büntetik! A devizaalapú hitelt! Nem devizahitel! Hanem devizaalapú hitelt az I. Orbán kormány vezette be a 2000/250 es kormányrendelettel. tessék, van min elmélkedni ugye azt már mondanom sem kell, ha az alaptörvény érvénytelen, akkor a Forintosításai törvény is érvénytelen. Emberek miért nem gondolkoztok?

“Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy konferencián azt mondta: kicsin múlik, hogy nincs államcsőd, s hazánk könnyen Görögország sorsára juthat. Kósa kijelentéseiről néhány órán belül már angolul tudósított több internetes szaklap, s lejtőre került a forint a devizapiacon. Piaci vélemény szerint az árfolyamesést minden bizonnyal Kósa kijelentési válthatták ki. Kósa Lajos megkeresésünkre annyit mondott, hogy csak Debrecennel kapcsolatos kérdésekre válaszol.

Csütörtök délután jelentősen esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról kora délután 277,50 forintra ment fel, azaz 4 forinttal drágult a közös deviza. Este 6 óra után már 281 forint közelében járt az árfolyam. A hirtelen árfolyamgyengülésre Kósa Lajos kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után került sor. (Péntek reggelre megállt a forint esése, erről itt olvashatrészletesen.)

A Napi.hu tudósítása szerint a Fidesz ügyvezető alelnöke a Napi Gazdaság konferenciáján azt mondta: Úgy tűnik az átadás-átvétel alapján, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg, szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük. “Van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret” – írja a Napi.hu tudósítása Kósa Lajos szavai nyomán.

Kósa nem reagált

A tudósítás szerint Kósa hozzátette: Mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát Kósa szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.

Sikerült elérnünk Kósa Lajost, ő azonban azzal hárította el érdeklődésünket, hogy a telefonszámot, amelyen hívtuk, a debreceni ügyekkel kapcsolatos megkeresésekre tartja fenn, és a sajtóügyekkel foglalkozó munkatársához irányított minket. Sajtósa későbbre ígért visszahívást, cikkünk megjelenéséig ez nem történt meg.

Hiba lehetett a görögöket említeni 

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője az [origo]-nak azt mondta: hiba volt Görögországot említeni, a nemzetközi piacon ugyanis mostanság ez a szitokszó, a görögök említése azt az üzenetet hordozza, hogy nagy baj van az államháztartással.

Kósa szavai után nem csak a forintot került lejtőre, hanem az állampapírpiacokon és a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama jelentősen, 30-40 bázisponttal emelkedett és a kora délutánig még erősödő BUX pedig több mint 1 százalékos mínuszba került. (Ha az államkötvények hozama emelkedik, akkor csökken az árfolyamuk, hozamcsökkenés esetén pedig nő az értékük.)  

Nemzetközi internetes szaklapokban a magyar nyelvű hír megjelenése után néhány órával megjelentek angol nyelvű összefoglalók, elemzések. A New York-i The Street nevű üzleti szaklap “Ki a következő Görögország? Hát Magyarország!” címmel jelentetett meg cikket. Ebben arról írnak, hogy elképzelhető, Kósa beszédében túlzott, az viszont tény, hogy a magyar gazdaság alapjai rendkívül gyengék. A szaklap azt jósolja, hogy a forint rosszul fog teljesíteni a következő időszakban. A tekintélyes Bloomberg gazdasági hírügynökség kezében lévő Businessweek híre már a forint árfolyamának hirtelen esését magyarázza Kósa kijelentéseivel. A lap a UBS bank londoni piaci szakértőjét, Manik Naraint idézi, aki szerint a görög példa emlegetése egyértelműen “megrémisztette” a piacokat.

Varga szerint valótlan alapokon nyugszik a költségvetés

“Badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatok miatt elmozdulnak tőzsdeindexek, ez a valóság leegyszerűsítése” – mondta Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője a köztévé Este című műsorában csütörtökön. “A következő gazdaságpolitikai lépések attól függenek milyen állapotban van a magyar gazdaság, de az biztos, hogy nem olyanban, mint amit a előző kormány mond. A 3,8 százalékos hiányról mindenki azt állítja, hogy ennél magasabb lesz, legalább 1 százalékkal, most arról zajlik a konzultáció, hogy mennyivel” – tette hozzá a politikus.

“Ha nem teremtünk átláthatóságot, akkor hiányozni fog az az ugródeszka, amiről el lehet indulni. Orbán Viktor okulván a görög példából azt mondta Brüsszelben, hogy ha rendelkezésre állnak az adatok, akkor 72 órán belül akciótervet készít a kormány, a görög bajok ugyanis abból adódtak, hogy egy ideig nem tettek semmit. Magyarországnak a rövid távú egyensúlyjavító és hosszú távú versenyképességet javító lépésekre egyszerre van szüksége” – mondta Szijjártó.

Kósa Lajos mellett Varga Mihály költségvetési problémákról beszélt csütörtökön. A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság számos problémát talált. Közölte: nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között – tette hozzá. Varga szerint ezeket a részjelentésben feltűntetik majd. A jelentésről csak annyit mondott: szándékaik szerint a hét végére elkészül a

dokumentum.”http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20100603-kosa-lajos-fideszes-polgarmester-kiutotte-a-forintot.html

Aztán jött Jani és elkotyogott valamit hogy váltották át az Eurobetétet

“Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen… én abba a miliőben nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom. Aki nem vitte semmire az életbe, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Aaz… annak annyi az élete. Ez az én véleményem egyébként.

(vágás) Átváltották az euróbetétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek. Azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák legalább ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy 20 év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogyha a kamat és a forint-euró árfolyam az jól alakul a következő években, lesz valami alapbázis megtakarítá (itt megszakad)

Ha valami, akkor ez a beszéd védhetetlen, kimagyarázhatatlan, de biztos meg fogják próbálni, elvégre Lézer Dolgozokkeményen Janiról van szó.”

 

Szólj hozzá!