Finkel-think Budapesten

Képtalálat a következőre: „Danube Business Consulting Ltd. Habony Árpád”

A cég ügyvezetője azt állítja, személyesen nem is ismeri Habonyt. Viszont közben még vagy tucatnyi angol cégben is érdekelt vagy volt érdekelt. Habony felesben tulajdonolja Arthur J. Finkelsteinnel, egy másik Fidesz-közeli tanácsadóval. Finkelstein a negatív politikai kampányolás világszerte elismert guruja.

 

Orbán Viktor tanácsadója, a már médiamágnásként is próbálkozó vitrinszakértő ex-hasbarúgó ex-koronaőr Danube Business Consulting Ltd.néven alapított céget Angliában. Van ezzel kapcsolatban két érdekes részlet is, ahogy az a kereskedelmi tévé riportjából kiderül:

Képtalálat a következőre: „Danube Business Consulting Ltd. Habony Árpád”

Finkel-think Budapesten

 

Finkelstein és Birnbaum 2008 óta dolgozik a Fidesznek, arról ugyanakkor nincs elérhető információ, hogy Orbán Viktor pártja kinek az ajánlására vagy közvetítésével került kapcsolatba a két stratégával. Birnbaum cége, a GEB International honlapja szerint már dolgoztak a 2008-as népszavazási kampány és az azóta lezajlott önkormányzati illetve országgyűlési választások kommunikációs előkészítésében is. Tevékenységük természetesen nem korlátozódik kizárólag kampányidőszakokra: értesülésünk szerint Finkelstein és Birnbaum átlag öt-hat hetente járnak Budapesten, látogatásaikat pedig a környező országokban lévő ügyfeleikhez igazítják. Ezek az alkalmak a választások közeledtével minden bizonnyal sűrűsödnek. Az első számú kapcsolattartó a miniszterelnök főtanácsadója, a pozíciót ugyan nem viselő, ám a Századvég Alapítványt informálisan irányító Habony Árpád, akivel döntően tolmácsokon keresztül zajlik a kommunikáció. Magyarországi tartózkodásaik során Finkelstein és Birnbaum “csoportos foglalkozásokat” tartanak: ezeken az üléseken a Fidesz kommunikációjában kulcsszerepet játszó vezető politikusok – köztük Orbán Viktor is – vesznek részt. A Narancs információi szerint Orbán kifejezetten jól megérti magát Finkelsteinnel. “Ritka, hogy az amerikaiak egészen konkrét kampányötletekkel hozakodnának elő. Hiányzik a helyismeretük, ezért néha vannak olyan felvetéseik, amiket nem is érdemes mérlegelni. Viszont szűz szemmel és óriási tapasztalattal a hátuk mögött nézik a magyar politikát. Olyan szempontokat és ötleteket vetnek be, amikre senki nem gondolna. A jelenlévők általában csodálva figyelik Finkelstein profizmusát” – szemléltette a munkakapcsolat jellegét belső informátorunk. Finkelstein a legritkább esetben utasít írásban, döntően verbálisan kommunikál. Finkelsteinék tanácsadási tevékenysége immáron egészen konkrét gazdasági tárgyú ügyekre is kiterjed, a Narancs értesülései szerint “a kötvénykibocsátásnál egy olyan cég is dolgozott, amelyet az amerikai konzultánsok ajánlottak”.

Konkurens amerikai tanácsadók arról beszéltek a Narancsnak, hogy Finkelstein élből elutasítja a fókuszcsoportos megoldásokat, survey alapú (kérdőíves) kutatásaihoz pedig olykor az indokoltnak tetszőnél is szélesebb, ezres nagyságrendű mintákat rendel meg. Főként negatív mintákra fókuszáló attitűd-vizsgálatokat végeztet, és ezek alapján javasolja az egyes üzenetek megfogalmazását is. Rendszeresen méri az egyes társadalmi csoportokat érintő sztereotípiákat és előítéleteket. Meg nem erősített információink szerint ezeket a nem nyilvános, belső felhasználású méréseket a magyar ügyfél (tehát a Századvég) felkérésére a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet végzi. (Írásban érdeklődtünk az intézetnél arról, hogy van-e szerződéses megállapodásuk akár a Századvég cégcsaláddal, akár bármely állami szervvel, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.) A kutatások és a kampányok operatív szervezése többnyire Birnbaum feladata, Finkelstein pedig elsősorban a számok közti összefüggések értelmezésére, az üzenetek megfogalmazására és azok közvetítésének technikáira koncentrál.

 

A New York-Tel-Aviv-Budapest-tengely

2012-ben kézzelfogható közelségbe került Finkelstein ideája: az addig koalícióban működő izraeli jobboldal egységesítése.

Finkelstein politikájának “természetes” betetőzése volt Netanjahu tavaly őszi bejelentése, miszerint a Likud és a Yisrael Beiteinu közösen indul a 2013-as választásokon. Tavaly Finkelstein kivételesen adott egy interjút a Channel 2 izraeli csatornának; arról beszélt, hogy a két jobboldali jelölt együttes indulásával még erősebb lesz a jobboldal: 45 helyet valószínűsített a 120 fős Kneszetben. Csalódnia kellett: a Likud-Yisrael Beiteinu összesen 31 helyet szerzett a januári választáson, ami a lehetséges koalíciós partnerekkel együtt is csupán egyfős többséget adott a jobboldalnak. (Volna persze más megoldás a kabinet stabilizálására – például egy nem tisztán jobbos koalíció a centrista Yesh Atid bevonásával.) A jobboldal földindulásszerű győzelmét vizionáló Finkelsteint és Netanjahut azonnal elővették a pártban a buktával felérő eredmény miatt. A gyenge eredmény első magyarázatai szerint a jobboldal túlzottan is az iráni konfliktusra fókuszálta kampányát, miközben a választók többségét inkább a magas ingatlanárak és az egyéb egzisztenciális kérdések foglalkoztatták.

Finkelstein az elmúlt években ideje jelentős részét ugyan Izraelben és Kelet-Európában töltötte, de nem adta fel amerikai munkáit – jelenleg is vannak ügyfelei a kongresszusban. Finkelstein a tavaly novemberi elnökválasztás előtt magabiztos, 4 százalékos Mitt Romney-győzelemre számított, és ezzel biztatta izraeli ügyfeleit is. Romney érthető okokból – nyilvánosan – nem vállalta, hogy Finkelsteintől is kap tanácsokat, de egy szeptemberi adománygyűjtő rendezvényen egy rejtett kamera előtt elszólta magát. “Remek csapatom van, különösen tapasztalt, elképesztően sikeres tanácsadókból, akik a világ minden táján dolgoztak már. (…) Dolgoznak Bibi Netanjahunak is. Figyelik, mely reklámok, milyen módszerek működnek a legjobban, és vannak ötleteink, elképzeléseink, hogy mit csinálunk majd a kampány hátralévő részében. Elmondanám nektek, de akkor le kéne, hogy lőjelek titeket” – hencegett vicceskedve a GOP elnökjelöltje az egybegyűltek előtt, elemzői körökben pedig egyetértettek abban, hogy Romney csakis Finkelsteinre és Birnbaumra utalhatott.

MAI PROGRAMOK

A 68 éves Finkelstein munkabírását mutatja, hogy az elmúlt években – Birnbaummal az oldalán – immár Kelet-Európában is a legkeresettebb tanácsadók között tartják számon. 2004-ben ők segítették kormányra a román konzervatív-liberális Calin Popescu-Tariceanut és kormányát, és nagy szerepük volt a cseh Mirek Topolánek és jobboldali kabinetje 2006-os hatalomra jutásában is. A Finkelstein-Birnbaum páros az európai térségben lazábban kezeli az értékválasztást: az említetteken túl csak Orbán Viktor és pártja ismert jobboldali ügyfélként. Hashim Thaci jelenlegi kosovói vagy Szergej Sztanisev egykori bolgár miniszterelnök egyaránt baloldali párt élén győztek, de nem nevezhető kifejezetten jobboldalinak az amerikai duó első számú szerb kuncsaftja, a nyolc éven át elnökösködő Boris Tadic sem. Megkérdeztük washingtoni forrásunkat, vajon egy ilyen kaliberű szakembert mi motivál abban, hogy kis kelet-európai országok pártjai mellett dolgozzon. “Az ilyen toptanácsadók hozzászoktak ahhoz, hogy a politikusok bálványozzák őket, és hogy növekvő, idővel korlátlan beleszólást nyernek egyes országok irányításába. Pontosan olyan addikció ez, mint a politikai hatalom és az abból következő befolyás – annyi különbséggel, hogy nem kell elszenvedni vagy épp kiélvezni a nyilvánosságból adódó hátrányokat és előnyöket. Hozzászoknak a győzelmek okozta eufóriához, a hátbaveregetésekhez, s mindig újabb és újabb elismerésekre, trófeákra vágynak. Ez élteti őket.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=nH9W_wyR8-c

 

 

Szólj hozzá!