Sargentini jelentés

 

“Ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi, hogy sokszínű demokráciában éljenek, amelyben tisztességes igazságszolgáltatás ítélkezik felettük, a tájékoztatás teljes körű, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és nem korlátozzák a gyülekezési jogukat.A demokrácia szempontjából a választás olyan, mint a hab a tortán. A demokráciának lényeges eleme, de önmagában nem egyenlő a demokráciával”

Senki sem tudja, mi történik, ha elfogadja az Európai Parlament a Judith Sargentini nevéhez fűződő jelentést, de az biztos, hogy a magyar jogállamiság helyzetével már régen foglalkoznia kellett volna az uniónak

Ugyan a kormánypártnak többsége van a parlamentben, de a választáson a „győztes mindent visz” nem különösebben demokratikus elve érvényesült.

Sargentini szándékosan az áprilisi választás után nyújtotta be jelentését az Európai Parlamentnek, pedig az már korábban kész volt – a Fidesz állításaival szemben, nem a bosszúállás vezette. És nem is a menekültek miatt bünteti az országot Brüsszel:

12 pontjából mindössze az utolsó előtti foglalkozik a migrációval. A magyar kormány által erőltetett, menekültválságról szóló vita szándékosan hivatott kitakarni mindazt, amiről ez a jelentés szól”

A jelentés nem az ő személyes véleménye, hanem csapatmunka eredménye, amelynek megállapításait néppárti képviselők szavazatával, kétharmados arányban fogadta el az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága. További négy másik európai parlamenti bizottság is dolgozott a jelentés pontosságáért, és mind kétharmados többséggel elfogadta az eredményeket.
Ami a Fideszt is soraiban tudó EPP-t illeti,
“tételesen tudom, milyen sokan támogatják az előterjesztést a Néppárton belül. A konzervatív pártcsalád számos nemzeti delegációja aggódik a magyar jogállamiság helyzete miatt”

Ha a jelentést elfogadták, akkor az az Európai Tanács asztalára kerül. “Nincs kialakult menetrend onnantól kezdve”, de az EP kétharmados támogatása egy “nagyon erős politikai üzenet a tagállamok felé, hogy cselekedjenek”.

“Ez egy döntő pillanat Európában, mindenkinek döntenie kell, hogy megvédi-e az európai polgárok jogait, vagy tagállamok belső ügyének tekinti azok korlátozását”

“Nem vagyok boldog, ha azt látom, hogy Romániában rendőri erőt alkalmaznak tüntetők ellen, Máltán és Szlovákiában újságírók ellen követnek el merényletet, míg Lengyelország copy-paste jelleggel másolja a magyar jogállamiságot felszámoló törvényeket”

Az EU politikusainak éppen az a dolguk, hogy megszólaljanak és néven nevezzék a dolgokat.

 

Szólj hozzá!