Itt a valódi álhírgyár! Aminek Orbán a valódi tulajdonosa

Finkel-think Budapesten

 

Finkelstein és Birnbaum 2008 óta dolgozik a Fidesznek, arról ugyanakkor nincs elérhető információ, hogy Orbán Viktor pártja kinek az ajánlására vagy közvetítésével került kapcsolatba a két stratégával. Birnbaum cége, a GEB International honlapja szerint már dolgoztak a 2008-as népszavazási kampány és az azóta lezajlott önkormányzati illetve országgyűlési választások kommunikációs előkészítésében is. Tevékenységük természetesen nem korlátozódik kizárólag kampányidőszakokra: értesülésünk szerint Finkelstein és Birnbaum átlag öt-hat hetente járnak Budapesten, látogatásaikat pedig a környező országokban lévő ügyfeleikhez igazítják. Ezek az alkalmak a választások közeledtével minden bizonnyal sűrűsödnek. Az első számú kapcsolattartó a miniszterelnök főtanácsadója, a pozíciót ugyan nem viselő, ám a Századvég Alapítványt informálisan irányító Habony Árpád, akivel döntően tolmácsokon keresztül zajlik a kommunikáció. Magyarországi tartózkodásaik során Finkelstein és Birnbaum “csoportos foglalkozásokat” tartanak: ezeken az üléseken a Fidesz kommunikációjában kulcsszerepet játszó vezető politikusok – köztük Orbán Viktor is – vesznek részt. A Narancs információi szerint Orbán kifejezetten jól megérti magát Finkelsteinnel. “Ritka, hogy az amerikaiak egészen konkrét kampányötletekkel hozakodnának elő. Hiányzik a helyismeretük, ezért néha vannak olyan felvetéseik, amiket nem is érdemes mérlegelni. Viszont szűz szemmel és óriási tapasztalattal a hátuk mögött nézik a magyar politikát. Olyan szempontokat és ötleteket vetnek be, amikre senki nem gondolna. A jelenlévők általában csodálva figyelik Finkelstein profizmusát” – szemléltette a munkakapcsolat jellegét belső informátorunk. Finkelstein a legritkább esetben utasít írásban, döntően verbálisan kommunikál. Finkelsteinék tanácsadási tevékenysége immáron egészen konkrét gazdasági tárgyú ügyekre is kiterjed, a Narancs értesülései szerint “a kötvénykibocsátásnál egy olyan cég is dolgozott, amelyet az amerikai konzultánsok ajánlottak”.

Konkurens amerikai tanácsadók arról beszéltek a Narancsnak, hogy Finkelstein élből elutasítja a fókuszcsoportos megoldásokat, survey alapú (kérdőíves) kutatásaihoz pedig olykor az indokoltnak tetszőnél is szélesebb, ezres nagyságrendű mintákat rendel meg. Főként negatív mintákra fókuszáló attitűd-vizsgálatokat végeztet, és ezek alapján javasolja az egyes üzenetek megfogalmazását is. Rendszeresen méri az egyes társadalmi csoportokat érintő sztereotípiákat és előítéleteket. Meg nem erősített információink szerint ezeket a nem nyilvános, belső felhasználású méréseket a magyar ügyfél (tehát a Századvég) felkérésére a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet végzi. (Írásban érdeklődtünk az intézetnél arról, hogy van-e szerződéses megállapodásuk akár a Századvég cégcsaláddal, akár bármely állami szervvel, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.) A kutatások és a kampányok operatív szervezése többnyire Birnbaum feladata, Finkelstein pedig elsősorban a számok közti összefüggések értelmezésére, az üzenetek megfogalmazására és azok közvetítésének technikáira koncentrál.

 Habony Árpád: Londonban épít nemzetközihírügynökséget.

Budapest, 2013. május 30.
Habony Árpád a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó A magyar modell az átalakuló Európában című közös konferenciáján, a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2013. május 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

V4 News Agency (V4NA) néven indult új nemzetközi hírügynökség Habony Árpád befolyási övezetében. A központi médiaholding tavalyi bejelentése óta ez a legnagyobb kormányközeli sajtóprojekt: az üzem londoni székhellyel, félszáz újságíróval indul, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz. A Válasz Online úgy tudja, a V4NA kiadójának tulajdonosai 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), a Habony Árpád-féle Danube Business Consulting és – hogy a sztori még „államibb” legyen – Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete.

És akkor a napokban teljes csendben elindult a V4 News Agency. A rövidre szabott impresszum szerint főszerkesztője Tóth Tamás, kiadója a Londonban bejegyzett V4NA LTD., székhelye is a brit főváros. A V4NA hétfőn kezdett életjelet adni magáról: elindult Twitter-csatornája, hírei megjelentek az Origo és más kormánylapok hírei között. (Az első, bombasztikusra hangolt, a testvérsajtón körbefutott saját értesülés címe: Itt a kapcsolat az Európai Néppárt és Soros között.) Hírek a V4-ről, a V4-től – szól a szlogenjük. Leírásuk azt mondja, európai ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában de még Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.

Habony Finkelstein halála után átvette a londoni céget

Habony Árpád egyszemélyes tulajdonos lett a londoni székhelyű Danube Business Consulting (DBC) Ltd.-ben. Orbán Viktor nem hivatalos agytrösztje és a kormányoldali média egyik irányítója 2015-ben alapította a céget Arthur J. Finkelsteinnel. A híres, sőt, negatív kampányai miatt inkább hírhedt amerikai kampányszakember tavaly, 72 éves korában elhunyt.

Finkelstein amerikai magánvállalkozásán keresztül birtokolta a DBC 50 százalékát, ezért az 1972-ben alapított, New York államában bejegyzett Arthur J. Finkelstein & Associates Inc. a tanácsadó halála után is tulajdonos maradt.

Habony vélhetően kivásárolta a cég tulajdonrészét, majd a brit cégnyilvántartás szerint tavaly decemberben hivatalosan is bejelentette, hogy meghatározó, 75 százalék feletti befolyást szerzett a DBC-ben

 

A Válasz Online információi szerint a tekintélyes, 50 fős újságírói gárda egy része a Figyelő, valamint a Habony Árpádtól a KESMA ölébe hullott Modern Media Group (MMG) Zrt. „árváiból” verbuválódik, és a stábból sokan ki is költöznek emiatt. Úgy tudjuk, hogy vezetői feladatot kapott és Londonban folytatja például Leitner Attila, a Lokál című MMG-s kiadvány főszerkesztője.

Ennél érdekesebb azonban a V4NA LTD. tulajdonosi köre. A Válasz Online utánanézett a londoni cégpapíroknak, ami alapján a következő folyamatot rekonstruáltuk: a céget 2018. december 31-én jegyezték be Londonban, egyszemélyi tulajdonosa kezdetben nem más, mint Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt, igazgatója pedig a közmédia csúcsvezetőjeként és – ahogy egyik forrásunk jellemzi – „veterán aláíróembereként” ismertté vált Medveczky Balázs.

Finkelstein a halála előtti évtizedben az Orbán-kormánnyal állt a legszorosabb munkakapcsolatban. Éppen a Habony által felügyelt Századvég Alapítványon keresztül szerződtették Magyarországra.

Korábbi üzlettársa, George E. Birnbaum cége, a GEB International referenciaként hirdeti a honlapján, hogy hozzájárultak a Fidesz népszavazási sikereihez és a 2010-es kétharmados választási győzelemhez. Az amerikai pragmatikus kampánytechnikája azonban a Fidesz és a kormányzat 2010 utáni tevékenységére nyomta rá leginkább a bélyegét.

A londoni cégadatok szerint a 2016-os évet már tisztes bevétellel zárták. A DBC tőkéje három éve mindössze a cégalapításhoz szükséges 5000 font volt, de egy év később már 38 618 angol fontra emelkedett. A cég 2016-ban 133 618 fontot (50 millió forintot) termelt, amelyből 100 ezer fontot (37 millió forintot) vett ki osztalékként a két tulajdonos. A DBC szépen nőtt ugyan, de még a teljes profitja sem adna lehetőséget Habonynak a Nagy-Britannia, Franciaország és Magyarország között ingázó életmód finanszírozására. Budapesten egészen más bevételi kategóriákba lőttek ki a Habony-birodalomnak nevezett médiacégek, többek között azért, mert hatalmas állami hirdetésekhez jutottak.

A DBC-t a Századvég korábbi vezetője, Lánczi Tamás igazgatja, aki tavaly óta ezzel párhuzamosan a Schmitt Mária által felvásárolt Figyelő főszerkesztői posztját is betölti.

 

 

 

 

Szólj hozzá!