Egy ideiglenes kormány csak illegitim módon tud működni

Képtalálat a következőre: „alkotmányozó nemzetgyülés”

Mostanában több tervezetet is láttam az alkotmányos válság megoldására. Közös jellemzőjük, hogy úgy akarják megoldani az alkotmányos válságot, mintha nem lenne alkotmányos válság.

Jelenleg nem választható törvényesen országgyűlés és kormány! Minden olyan terv, ami ezt figyelmen kívül hagyja, nem megoldja, hanem meghosszabbítja válságot.

Egy ideiglenes kormány csak illegitim módon tud működni, ha csak úgy összeállítják valakik. Ráadásul más valakik meg másik ilyen illegitim kormányt állítanak össze, és akkor alakul ilyen 4-5-6 .. akárhány, és mehet a vita arról, hogy melyik illegitimebb.

A hab a tortán, hogy ezeket a kormányokat úgy képzelik el, hogy mindenféle intézkedéseket hoz, mintha megtehetné ezt törvényesen, mintha lenne jogi felhatalmazása.

Az alkotmányos válság megoldása kizárólag új alkotmánnyal történhet, amely a népi önrendelkezés alapján, a nép széles körű részvétele mellett, a nép által közvetlen hatalomgyakorlással történhet meg.

Ehhez egy ügyvezető ideiglenes kormánynak legfeljebb az alkotmányozás folyamatának szervezése, és koordinálása lehet a feladata, nem játszhatja a törvényes kormány szerepét.

A válság megoldása mellett történelmi lehetőségünk van új rendszer felépítésére.

Ez nem úgy kezdődik, hogy valakik megírnak egy alkotmánytervezetet, aztán lehet róla vitatkozni.

Úgy kezdődik, hogy eldöntjük: mi szolgáljuk az államot, vagy az állam minket.

Az előbbi esetében az ország kettészakad, mert a természetjog alapján senki sem köteles az állam szolgája lenni, vagyis jobbra a szabad emberek, balra a rabszolgák. Megegyeznek a területmegosztási elvekben és két külön szálon folytatják az alkotmányozást.

Ha úgy döntünk, hogy az állam szolgáljon minket, akkor a természetjog már nem sérül, így közösen tudunk továbbhaladni, de ebből egy csomó minden következik, ami már nem hágható át.

Ezzel szemben most jönnek számos ötlettel úgy, hogy miközben azt hangoztatják, hogy minket szolgáló állam kell, az általuk felsorolt pontokban hatalmat adnának az államnak az ember fölött.

Ennek oka az, hogy nem az egésztől (=rendszer) haladnak a részletek felé, hanem fordítva, vagyis a gombhoz akarják varrni a kabátot, nem a kabáthoz a gombot.

Az alkotmányozás azzal kezdődik, hogy közösen megállapodunk alapelvekben, majd utána szintenként megállapodunk a részletekben.
Így lehet rendszert építeni.

És még valami. A jogászokat ettől a folyamattól távol kell tartani!

Bende István

Szólj hozzá!