Belzebub alapítványa…

Képtalálat a következőre: „László Tamás szövetség a nemzetért alapítvány”

 

László Tamás Fideszes nemzeti keresztény nagypapi ismét a rivalda fényben áll..

Látjátok, feleim imigyen zajlanak a dolgok  a Szent NER-n. László Tamás Orbán Viktor hű gomb nyomkodója. Aki 2013.n likvidáltatta a saját pártását és alpolgármestereit a XV. kerületben. Abban, történetben is szerepelt egy alapítvány.  Meg, ha jól emlékszem tiltott párt finanszírozás félre is azt az ügyet eltussolták, mert  nem sikerült  bizonyítani a tiltott pártfinanszírozást.

Előzmények:Képtalálat a következőre: „Közbizalom közhasznú egyesület”

Az ügy nem tesz jót a Fidesznek – mondta a VS.hu-nak Pesti Imre, a párt budapesti regionális igazgatója. A politikus szerint az ügynek következménye is lesz az érintettre nézve. Erről Pesti egyelőre nem akart részleteket elárulni. Hozzátette: a bírósági ítélet nem azt mondta ki, hogy Bitvai okiratot hamisított, hanem azt, hogy hamis bizonylatokkal úgy vett fel pénzt, hogy tudta, azokon hamis szignók szerepelnek. Pesti emlékezett arra is, hogy a felvett pénzek elszámolásával nem volt probléma.

Kiváncsiak voltunk arra, hogy Lászlót érheti-e bármilyen retorzió a kormánypárti frakció részéről az ügy miatt. A Fidesz sajtóosztálya kérdésünkre ezt írta:

László Tamást az ügyben tanúként hallgatta meg a bíróság, fel sem merült, hogy érintett lenne a kérdésben. Nem a tanúkat, hanem az elkövetőket szokás büntetni, az pedig a bíróság feladata.

Bitvai Nándor, alpolgármester

BELHÁBORÚ PESTEN

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon zajló büntetőper összefüggött a XV. kerületi Fideszben zajló belháborúval, amely oda vezetett, hogy a pártvezetés áprilisban feloszlatta a helyi szervezetet. László Tamás parlamenti képviselő, volt polgármester, illetve az egykori alpolgármestere, Vizér Klára nevével fémjelzett táborok között évek óta dúl a konfliktus. A tavasszal feloszlatott alapszervezet Pesti Imre irányításával alakul újra.

A bírósági tárgyaláson (erről szóló cikkeinket itt és itt tudja elolvasni) az derült ki, hogy a konfliktus egyik terepének a helyi Fidesz tevékenységét segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület számított. Az egyesület több tagja a Fidesz XV. kerületi önkormányzati képviselőiből került ki, az elnöke pedig Bitvai Nándor volt. A szervezetnek többek között László Tamás is tagja volt.

Az egyesült több fideszes tagja 2012-ben számon kérte Bitvain, milyen alapon vett fel különféle összegeket az egyesület bankszámlájáról a tudomásuk nélkül. A pénzfelvételhez két aláírás kellett, így kiderült az is, hogy a bizonylatokon a Bitvai neve melletti aláírások hamisak. A hamis bizonylatokkal milliós nagyságrendben jutottak pénzhez, amelyekből kerületi rendezvényeket finanszíroztak. Az aláírásokra az ügyészség is felfigyelt, hivatalból eljárást indított.

Bitvai a per során azt állította, hogy a Fideszen belüli politikai ellenfelei csapdába csalták, és vélhetően ők hamisították meg a banki bizonylatokat. A bíró ezt kétségbe vonta, és nem tartotta valószínűnek, hogy a 2010-es választási kampány közepén belső ellenzék szerveződött volna a helyi Fideszben Bitvai és László ellen. Ennek érdekében pedig hamis tanúvallomásokat is tettek volna Bitvai ellen a bíróság előtt. A bíróság kizárta azt is, hogy a hamis bizonylatokkal felvett pénzeket burkolt pártfinanszírozásra fordították volna.

Az első fokon eljáró bíróság Bitvait egy évre próbára bocsátotta. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. Bitvainak csütörtökig kell eldöntenie, kíván-e fellebbezni.

(2015. JÚNIUS 23 VS)

 

László Tamás Fideszes nemzeti keresztény nagypapi ismét a rivalda fényben áll..

 

Egyáltalán nem problémázott a száz százalékban az állam tulajdonában lévő, a légi irányító szolgálatot működtető Hungarocontrol Zrt. vezetősége, amikor egy fideszes szervezetpénzt kért tőlük. Nem firtatták a jogcímet, és csak arra koncentráltak, hogy a társaság alapszabálya szerint papírozzák le a támogatási szerződést – ez derült ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Demeter Márta LMP-s képviselő perelt ki a társaságtól.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, immár jogerős ítélete alapján kellett kiadnia a Hungarocontrolnak a közérdekű adatokat.

A Fidesz-közeli Szövetség a Nemzetért Alapítvány még 2016. július 11-én írt egy másfél oldalas levelet a Hungarocontrolnak. Az alapítvány ad hoc jelleggel felsorolt néhány kulturális rendezvényt, amelyet az elmúlt években szerveztek, illetve megemlítik, hogy 11 éve működtetik a Polgárok Házát. Majd 320 millió forintot kértek a szervezet célkitűzéseinek és programjainak a támogatására.

A Hungarocontrol ezt követően egy két és fél oldalas előterjesztést készített a szeptember 6-i vezetői értekezletre. Ebben leírják, hogy mivel több, mint 100 millió forintról van szó, a cég felügyelő bizottságának a véleményére is szükség van, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz is el kell juttatni a kérvényt előzetes jóváhagyásra. A dokumentumból ugyanakkor kiderült az is, hogy Nemzeti Kommunikációs Hivatal már „hozzájárult a szerződéskötési igényhez”.

Ez azért fontos, mert a kommunikációs hivatal felel azért, hogy az állami cégek „olyan kommunikációs tevékenységet végezzenek, amely összhangban áll a kormányzati kommunikációs célokkal.”

 

Vagyis előbb járult hozzá a kormányzati propagandahivatal a támogatási szerződéshez, mint hogy a céget felügyelő szakminisztérium egyáltalán tudott volna a dologról.

Ebből egyértelműen következik, hogy a kormányzati kommunikációs célok élveztek előnyt a támogatási szerződés esetében, és nem a köztulajdonban álló vállalat alapvető tevékenysége.

A vezetői értekezletre készült összefoglaló egyáltalán nem foglalkozik azzal a fontos kérdéssel, hogy miért kellene a légi irányítással foglalkozó Hungarocontrolnak egy – papíron – a hazai kulturális élettel és a határon túl élő magyarokkal foglalkozó szervezetet támogatnia.

A szeptember 14-i felügyelőbizottsági ülésre készült immár négy és fél oldalra hízott előterjesztésben már nem mehettek el e fontos kérdés mellett. A Hungarocontrol a döntési alternatívák bemutatása során szó szerint ezt írta:

„Tekintettel arra, hogy a támogatást a társaság nyújtja, pozitív döntés esetén esetén annak előnyei, negatív döntés esetén hátrányai a támogatottnál jelentkeznek”.

Ezt követően kifejtik: a cégnek az a célja, hogy „olyan kezdeményezések élére álljon, amelyek túlmutatnak működési környezetén és amelyek közös értékek megteremtésére alkalmasak”. Nem derül ki ugyanakkor, hogy mik a közös értékek, hiszen az alapítvány nem konkretizálta, hogy mire akarja a légi irányító cég pénzét költeni.

Mindenesetre hat nappal később, az alapítvánnyal kötött szerződésben már konkrétan leírják, hogy a légi irányítás és a repülés népszerűsítésére, illetve környezetvédelemre adják a pénzt, összhangban a cég társadalmi felelősség programjával.

Az alapítvány 2017-es évre vonatkozó beszámolójában azonban nem szerepelnek ilyen jellegű rendezvények. A bíróság honlapján elérhető közhasznúsági jelentésben az alapítvány a Polgárok Házában tartott rendezvényeket tüntette fel, ahol számos kulturális program mellett főként fideszes politikusok és közéleti szereplők – köztük Németh Szilárd, Nógrádi György, Stefka István, Dózsa László és más, az állami tévében gyakran szereplő vendégek – tartottak előadásokat. Egyetlen tavalyi rendezvény sem szólt környezetvédelemről vagy a légi irányítás népszerűsítéséről, azonban a társaságtól kapott pénz megjelenik a feltüntetett bevételek között.

Már sejthető volt, hogy ez így lesz. A hattagú felügyelőbizottsági tagból eleve csak öt ment el arra az ülésre, ahol dönteni kellett a támogatási szerződésről, és csak három szavazott igennel, ketten tartózkodtak. (A dokumentumok itt érhetőek el. A link a dokumentumokat peres úton megszerző Demeter Márta LMP-s parlamenti képviselő Facebook-oldalára visz, ott lehet lapozni az iratok között.)

Demeter Márta szerint egyértelmű, hogy a Hungarocontrol úgy adott közpénzt a fideszes Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, hogy semmilyen garanciát nem kért, és semmilyen ellenőrzési pontot nem határozott meg, hogy az alapítvány biztosan légiforgalmi irányítók toborzására és a repülés népszerűsítésére fordítsa a pénzt. Demeter Márta szerint ez felveti a tiltott pártfinanszírozás esetét is, emiatt a pénzzel való elszámolás dokumentumainak kiadására újabb pert indított.

 

 

 

Forrás: G7

https://g7.24.hu/allam/20180801/a-kozpenzegetes-szepen-dokumentalt-esete-a-fideszes-alapitvany-300-millios-tamogatasa/

Szólj hozzá!