Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora

 

2012.jauár.31

Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott keddi előadásában. Kim Lane Scheppele szerint egy alaptörvény lehet teljes egészében alkotmányellenes, mégpedig akkor, ha az alkotmány, amely jogi és politikai keret, megsérti ennek a keretnek az alapértékeit.

Kim Lane Scheppele “A magyar alkotmány mind a négy értelemben alkotmányellenes” 

Kifejtette: ennek négy útja lehetséges. Első esetben akkor, ha az alaptörvény megsérti a liberális alkotmány elveit, ez szerinte definíció szerinti alkotmányellenességet jelent. A második eset az, amikor érvénytelen mechanizmussal alkották meg, ekkor jogi értelemben lehet alkotmányellenességről beszélni. A harmadik út, amikor nem alapul a választópolgárok akaratán, ez legitimációs alkotmányellenességet jelent. A negyedik eset pedig az, amikor az alaptörvény nincs összhangban a közösség történeti alkotmányával, ez a téves identitás révén jelent alkotmányellenességet.

A magyar alkotmány mind a négy értelemben alkotmányellenes” – jelentette ki Scheppele, aki az utóbbi hetekben több írást is közölt Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász blogjában, a The New York Times liberális lap honlapján arról, hogy Magyarország “túl messze ment az antidemokratikus reformok” területén, megszűntek a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgáló fékek, és belátható időre a kormánypárt kezébe került gyakorlatilag minden hatalom“.

Az amerikai jogászprofesszor keddi előadásában részletesen szólt arról, hogy a magyar kormány – nézete szerint – hogyan bontotta le a fékek és ellensúlyok rendszerét. Scheppele szerint az EU-intézmények segíthetnek, de önmagukban nem képesek javítani a magyarországi helyzeten. Ennek szerinte belső folyamatnak kell lennie, “belső demokratikus megújulásra” van szükség, kívülről ezt nem lehet végrehajtani.

Kim Lane Scheppele professzor a magyar és az orosz alkotmányjog szakértője, a berlini fal leomlása után a rendőrállamokból az alkotmányos jogállamokba történő átmenetet tanulmányozta, a kelet-európai államok alkotmányjogi fejlődéséről sok cikke jelent meg egyebek mellett magyar, orosz és francia nyelven. A neves jogász 1994 és 1998 között Budapesten élt, kutatásokat végzett az Alkotmánybíróságon, oktatott az ELTE-n és a CEU-n.

https://hvg.hu/itthon/20120131_scheppele_magyar_alaptorveny?fbclid=IwAR2tsBi4Eyhh9qw1uHsaAxZMKlO4JvVZAreW8pdsN9jb7eQbh6g3br5pHEs

 

“Alkotmányellenesnek nevezte az új magyar alaptörvényt az amerikai Princeton Egyetem jogászprofesszora” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Egyetértek azzal, hogy a magyar alkotmány alkotmányellenes, de a legégetőbb társadalmi problémák nem is ebből fakadnak. Abból, hogy a keresztény Európa annak idején Orbán Viktort miniszterelnöknek tette meg azért, hogy a szellemi tőkénket emberanyaggal együtt kiárusítsa nekik. A kiárusításért cserébe olyan stratégiai eszköztárat kapott a korrupt, hazaáruló magyar kormány, melyen keresztül a kormánymaffiát, illetve az őket kiszolgáló tábort lefedik. A bűnözés minden formáját gátlástalanul űzik, az általuk meghatározott jogrend a saját érdekeiknek szolgálatára van kiformázva. A keresztény bűnözés is szabad utat kapott Magyarországon, bárki ellen bármi törvénytelen cselekedetet el lehet követni, ha nem keresztény. Jogászok nyíltan kimondják, hogy az ítélet nem igazság alapú.

    Válasz

Szólj hozzá!