Békés úton nem leváltható Orbán?

A képen a következők lehetnek: 1 személy

“A választási eljárási törvény elfogadásával megszűnik a polgári demokrácia és befejeződik egy autoriter rendszer kiépítése – derül ki Vörös Imre, volt alkotmánybíró szavaiból. A jogászprofesszor szerint azonban a kizárólagos hatalombirtoklást az Alaptörvény is tiltja, ezért ha az Alkotmánybíróság nem is állapítja meg addig az alkotmányellenességet, a következő Országgyűlés minden olyan törvényt megsemmisíthet, amely az államcsínyt szolgálta.” 2012. november 25

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Kolláth György:

alkotmányjogász élesen bírálta az új alaptörvényt és az annak elfogadásához vezető folyamatot, amellyel szerinte a Fidesz lényegében fölszámolta az alkotmányos rendet hazánkban.
Úgy vélte, az új alkotmány megalkotására (és ezzel a régi eltörlésére) a második Orbán-kormány nem kapott fölhatalmazást, azt pedig, hogy a parlamenti kétharmados többségükre hagyatkozva a választási rendszert is saját elképzeléseik szerint szabták át, szintén fölhatalmazás nélkül tett lépésként, a hatalom bebetonozására tett kísérletként aposztrofálta az előadó.

Kolláth szerint ma hazánkban nincs demokrácia és jogállam, amiben azonban nemcsak a kormányzó jobboldalnak van felelőssége, mivel a baloldali ellenzék kísérletet sem tett, hogy ezt a folyamatot meggátolja. Számos lehetőség lett volna erre a kezükben az előadó véleménye szerint, ezekkel azonban a baloldali pártok nem éltek, bénultan nézték végig az alkotmányozást.

Az orbáni rend az előadó álláspontja szerint az európai, nyugati minták helyett inkább a keleti féldemokráciákra, „demokratúrákra”, Putyin vagy Erdogan országlására hasonlít. Kolláth György rámutatott: a demokrácia egyik legfőbb alapja az, hogy a hatalom békés úton leváltható legyen. Úgy vélte, Orbán Viktor Magyarországában ez nincs így.
Ha békés módszerekkel pedig nem lehet leváltani a hatalmat, akkor milyen eszköz marad erre, ha a hatalom végképp elviselhetetlenné válik? – kérdezte, de hál’ Isten hozzátette, jelenleg ennek nincs itt az ideje.

 

2015. 11. 16. kalohirek.hu

“Békés úton nem leváltható Orbán?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Nos, ez egy nagyon érdekes téma amiről mi is rengeteget beszélünk barátokkal. Az őszi önkormányzati választásokig mi is hajlottunk afelé hogy elhiggyük, hogy itt semmi változás nem lesz. Tudjuk jól, mennyire igazságtalan a választási rendszer, mennyire elénybe helyezi a Fideszt, és azt is tudjuk jól, hogy a vidéki községekben a Fidesz konzervatív idegengyűlölő és (látszat)vallásos politikája még legalább egy emberöltőig követendő lesz. Apropó választási rendszer, ajánlom ezt a cikket a témában:

  https://168ora.hu/itthon/igazsagtalan-valasztasi-rendszer/https://hu.flatfy.com/

  Viszont volt azóta egy őszi önk. választásunk!

  És ez új reményt adott. Valami több mint 3 millió állampolgár él olyan városokban, amelyeket ellenzéki polgármesterek vezetnek (ha Bp-et egészénben annak vesszük). Elindult valami. A kérdés az, hogy az ellenzéki polgármesterek és főleg Karácsony Gergely (mert szerintem a fővárosi politika meghatározó az ország politikai mentalitása szempontjából) mennyire tudnak a következő néhány évben lavírozni ilyen kormányháttér mellett.

  Ezen áll vagy bukik minden. Mert ha sikerül az ellenzékieknek bemutatniuk egy életképes alternatívát, a következő választásokon sok kiábrándult is vissza lesz csalogatva az urnákhoz és nem a Fidesz oldalán.

  Viszont a komoly rizikó, hogy Orbánék sem ülnek tétlenül. Úgy látom, felismerték, hogy a fasisztoid riogató politika túl sok volt, ezért egyfelől visszább vettek. Másfelől viszont a háttérben folytatják. Jelenleg pl olyan törvényjavaslatot tárgyalnak, ami Unió ellenes, és ami elvágná az uniós fejlesztési pénzeket teljes egészében pl. a fővárostól, a kormány kezébe helyezve teljes egészében a rendelkezést arról, hogy ki kaphat uniós pénzeket.

  Ha ez átmegy, szerintem újra a Fidesz kerül győzelmi esélyre. Uniós pénzek nélkül ugyanis ma már nagyon nehéz bármilyen komoly fejlesztést kieszközölni…

  Válasz

Szólj hozzá!